Kolommen tactiek
De kolommen tactiek bij roulette is een strategie waarbij je elke spin meerdere inzetten plaatst. Je gebruikt de verdeling van de getallen in reeksen (kolommen op de speeltafel) daarbij als scheidslijn. Door het doen van meerdere inzetten ben je redelijk wat geld kwijt aan je bets. Aan de andere kant ben je er van verzekerd dat je elke spin een bepaalde winst binnenhaalt. Lees in deze tekst over het gebruik van het kolommen systeem, hoe je er winst mee behaald en tips voor beter spel.
Waarom heet deze strategie het “kolommen” systeem?
Het speelrad bij roulette, en de speeltafel, bevatten 37 getallen (38 bij Amerikaans roulette). Die 37 getallen, min de nul (waarbij het casino altijd wint), zijn op de speeltafel verdeeld in drie reeksen of kolommen. Die bevatten de volgende getallen:
- De linkerkolom bevat de getallen 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28 en 31.
- De middenkolom bevat de getallen de getallen 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32 en 35.
- De rechterkolom bevat de getallen 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33 en 36.
Je zet op een bepaalde kolom in door fiches op het vakje onderaan de kolom te plaatsen.
Hoe werkt de kolommen tactiek?
De kolommen tactiek werkt met vaste eenheden, die je verhoogt of verlaagt als je verliest of wint. Je zet elke spin in op alle kolommen, met verschillende bedragen. Daardoor maak je altijd een beetje winst, en heb je geld om de volgende spin door te spelen. De kolommen tactiek levert je altijd winst op, maar het berekenen van je totale winst over meerdere spins is lastig.
Inzetten
Er zijn dus drie kolommen waarom je kunt inzetten. Per spin zet je op alle kolommen in. Bepaal om te beginnen een eenheid voor je inzet. Zorg dat die niet te hoog is. Voor dit voorbeeld nemen we een euro als eenheid. Die eenheden ga je als volgt inzetten:
- Eén eenheid op de linkerkolom (hier een euro);
- Twee eenheden op de middenkolom (hier twee euro);
- Vier eenheden op de rechterkolom (hier vier euro).
Met deze bedragen ga je inzetten.
Wat gebeurt er als je wint of verliest?
Elke keer als je je verliest, dat wil zeggen: de minimumwinst (eerste kolom) haalt, verdubbel je je inzetten. Dat geldt voor alle drie de kolommen. In het voorbeeld zouden de inzetten in de volgende spin dan 2 – 4 – 8 worden. In de spins daarna zet je op deze manier in.
- Telkens als je verliest (linkerkolom) verdubbel je alle inzetten weer.
- Als er een getal uit de middenkolom geworpen wordt, laat je de inzetten zoals ze zijn.
- Alleen als je met je maximale inzet winst haalt (rechterkolom), verlaag je je inzetten weer één trap. Die gaan dan van bijvoorbeeld 2 – 4 – 8 terug naar 1 – 2 – 4.
Wat zijn de voordelen van de kolommen tactiek?
Eén van de grote voordelen is dat je altijd een beetje winst maakt. Op welke kolom je ook inzet, zodra je wint wordt één van je inzetten verdubbeld. Dat zorgt er voor dat je altijd speelgeld tot je beschikking hebt om opnieuw in te zetten. Door de hoge inzet op de rechterkolom maak je bovendien een flinke winst als een getal daaruit geworpen wordt. Met die winst kan je je voorgaande inzetten voor een deel goedmaken. Ook is dit een fijn roulette tactiek voor beginnende spelers. Omdat de inzetten op een logische manier toe- en afnemen, hoef je geen ingewikkelde berekeningen te doen.
Wat zijn de nadelen van het kolommen systeem?
Eén van je inzetten wordt weliswaar telkens verdubbeld, maar de andere twee verliezen automatisch. Dat betekent dat je niet alleen altijd ergens winst maakt, maar dat je ook twee inzetten kwijt bent. Omdat je zoveel verschillende inzetten doet, kan je maar beter een lage begineenheid kiezen. Anders rijzen je inzetten na een aantal rondes de pan uit.
Wat is het verschil met de dozijnen (dozens) strategie?
Veel roulette-strategieën lijken op elkaar en vloeien soms zelfs in elkaar over. De kolommen tactiek is er zo eentje, en heeft overeenkomsten met de volgende roulette tactieken.
- Doordat je telkens je inzet verhoogt bij verlies, lijkt deze strategie op de Martingale.
- Het heen en weer schipperen tussen verschillende inzetten zien we ook bij het d’Alembert-systeem.
- Het plaatsen van inzetten op alle mogelijke inzetopties om verlies tegen te gaan kennen we van de Red Bet strategie.
Deze strategie is weliswaar genoemd naar de kolommen, maar je kan precies dezelfde tactiek toepassen met de dozijnen. Het gaat dan om de getallen 1 – 12, 13 – 24 en 25 – 36. Er is ook een strategie die naar de dozijnen genoemd is, maar die gaat uit van telkens inzetten op één dozijn. Je plaatst daarbij dus niet meerdere bets per spin.
Tips voor het gebruik van het kolommen systeem
Deze tips zorgen dat je beter thuis raakt in de kolommen tactiek.
- Oefen de strategie in een gratis spelomgeving. Zo kan je oefenen in het gebruik en raakt je geen onnodig geld kwijt. Bovendien kan je kijken of deze tactiek echt bij jou past.
- Zorg voor voldoende saldo. Niets is vervelender dan moeten stoppen met de strategie omdat je fiches of speelgeld op is. Verhoog dus tijdig je account of koop voldoende fiches.
- Bepaal van tevoren hoeveel je wilt winnen of verliezen. Zo kan je nooit voor onverwachte verliezen of moeilijke beslissingen over doorspelen met hoge winst komen te staan. Houd je aan je eigen regels en speel alleen met geld dat je kunt missen.